آشنایی با جواهرات سبک آرت دکو
گالری طلای روبی
1402/02/18
طراحی آرت دکو، نشان دهنده مدرنیسم میباشد که به مد تبدیل شده است. محصولات این تیپ هنری: شامل اقلام لوکس و کالاهای تولید انبوه است، اما در هر صورت، هدف آن، ایجاد ظرافتی براق و ضد سنتی بوده و در واقع نمادی از ثروت و پیچیدگی است. این سبک پس از جنگ جهانی اول در سال 1920 میلادی ظهور پیدا کرد و تا سال 1935 در اوج خود به عنوان یکی از سبکهای مدرن در طراحی جواهرات قرار گرفت. این استایل نه تنها در دهه 1920 مد بود، بلکه هر سه دهه 20، 30 و 40 میلادی تحت تاثیر این استایل قرار داشتند. در واقع از این دوره با عنوان" دوره تنفس در هوای تازه بین دو جنگ جهانی و رکود بزرگ "یاد میکنند و تا به امروز تاثیر خود را در این صنعت حفظ کرده است. دکو ژرژ فوکه، بنیانگذار این سبک یکی از طراحان جواهر برجسته در پاریس بوده و طی شکلگیری این سبک، نام خود را از نمایشگاه بین المللی هنرهای تزئینی و صنعتی مدرن، که در سال 1925 در پاریس برگزار شد، دریافت کرد. ویژگیهای این سبک تحت تاثیر هنر کوبیسم، طرحهای انتزاعی، آیندهنگری و آسمان خراشهای مدرن بوجود آمده و طراحی آن از اشکال هندسی زیادی بخصوص طرحهای مثلثی شکل، نقوش مصری، مستطیل و ذوزنقه پیروی میکند. در ادامه شما را با جواهرات سبک آرت دکو آشنا میکنیم.
آرت دکو جانی تازه به صنعت جواهرات تزریق کرد و باعث شد برندهای بزرگی چون تیفانی، هری وینستون، کارتیر، بوشرون و ... هم از این سبک در طراحی جواهرات خود استفاده کنند. استفاده از رنگهای جسورانه، سنگهای قیمتی و رنگی مانند یاقوت، زمرد، عقیق و یشم در طراحی این جواهرات استفاده میشود که نشان دهنده سبکی ساختارشکن بوده و جنبشی جدید را در طراحی جواهرات ایجاد کرد.
در استایل آرت دکو جواهرات حرف اول را میزنند. جواهرات مورد استفاده در استایل آرت دکو شامل اقلام زیر هستند:
گوشوارهها در این سبک باید بلند باشند و آزادانه حرکت کنند. این گوشوارهها را کوکو شانل در بین زنان مد کرد و بسیار مورد توجه قرار گرفتند.
گردنبندها در آرت دکو شامل رشتههای بلند مروارید و زنجیرهایی هستند که با سنگهای قیمتی بزرگ تزئین شدهاند.
به لطف لباسهای بدون آستین، دستبندهای پهن و سنگین آرت دکو که از چندین سنگ قیمتی با الگویی پیچیده و زیبا ساخته میشوند، زیبایی خاصی به دستها میبخشند.
حلقههای انگشتری آرت دکو معمولا در قسمت مرکزی با یک سنگ قیمتی که به شکل هندسی برش خورده است و با سنگهای دیگر احاطه شده است، طراحی و ساخته میشوند. این سنگها از اشکال و رنگهای مختلفی تهیه میگردند.
سنجاق سینه و انواع سنجاق کلاه، جزو جواهرات ضروری استایل آرت دکو هستند. این سنجاقها میتوانند به طور جداگانه و یا همزمان بر روی لباس و کلاه استفاده شوند.
همانطور که سبک آرت دکو استایل خاص خود را دارد، جواهرات آرت دکو نیز از مواداولیه ، ویژگیها و روشهای ساخت خاصی پیروی میکنند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
جواهرات آرت دکو بیشتر از هر چیز با فلزات سفید شناخته میشوند، البته این بدان معناست که طلای زرد در آن زمان کاربرد نداشته است. رنگ سفید به استایل آرت دکو ظاهری پیچیده، مدرن و شیک میبخشد. فلزاتی مانند: پلاتین، طلای سفید، نقره استرلینگ، فلزات پایه با روکش نقره، نیکل و سایر فلزات پایه سفید در ساخت جواهرات آرت دکو مورد استفاده قرار میگیرند. از بین این فلزات، پلاتین، از همه لوکستر و محبوبتر است، زیرا بسیار محکم بود و به هیچ عنوان کدر نمیشود.در سال 1924 بزرگترین ذخایر پلاتین جهان در شمال شرقی آفریقای جنوبی کشف شد که سیل جواهراسازان را به سوی استفاده از این فلز سرازیر کرد.
یکی دیگر از عناصر پرکاربرد در بیشتر طرح های جواهرات آرت دکو، فیلیگری( Filigree ) است. برای تهیه فیلیگری، جواهرسازان متخصص، نخهای متالورژیکی را شکل قیطان و حلقه پیچ و تاب میدهند و سپس شکل توری مانند ظریفی را که ساختهاند روی گردنبند، انگشتر یا دستنبد نصب میکنند. این طرحها معمولا به شکل نقوش طبیعی مانند گل و برگ هستند. ظرافت زیبای آنها گاهی در ترکیب با سنگهای قیمتی، جواهراتی بدیع به وجود میآورد.
طرحهای هندس یکی از مشخصترین ویژگیهای زیبایی شناسی آرت دکو هستند. هر چند این طرحها بیشتر دارای خطوط و زوایای مستقیم هستند. گاهی هم منحنیهایی در آنها گنجانده میشوند. یکی از مهمترین اصول این اشکال هندسی ایجاد تقارن است، یعنی هر طرحی که طراح میزند باید شکلی متقارن ایجاد کند. هشت ضلعی، مستطیل، مثلث و الماس از طرحهای هندسی رایج در آرت دکو هستند.
مینا ترکیبی از شیشه مذاب رنگی با فلز است. در بسیاری از نمونههای جواهرات سبک آرت دکو میناکاریهای رنگارنگ به کار میرود. میناکاری روش مناسبی برای افزودن رنگ یا کنتراست به جواهر است. در دوران آرت دکو، بسیاری از جواهرات دارای مینای سیاه، آبی، سبز یا قرمز تیره بودند، اما امروزه در هر رنگی میتوانید آنها را پیدا کنید.
اگر چه الماس و سنگهای مشابه آن در دهههای 1920 و 1930 محبوب بودند، اما علاوه بر آنها بسیاری از نگینهای محبوب سبک آرت دکو شامل سنگهای رنگی یا مات هم هستند. برخی از این سنگهای قیمتی رنگی عبارتند از: عقیق یا اونیکس، یاقوت کبود، یاقوت سرخ، زمرد، مون استون یا سنگ ماه، لاجورد، فیروزه، آکوامارین یا زمرد کبود.
یکی از نشانههای سبک آرت دکو، که بسیار مهم بوده و باید در نظر گرفته شود، این است که جواهرات دارای یک قطعه آویزان باشند که تاب بخورد و حرکت آن، بازتابی از نور و رنگ ایجاد کند. برای مثال میتوان به گوشوارههای آویز، آویز گردنبند یا سنجاق سینههایی که یک سنگ به شکل قطره یا اشک از آنها آویزان است، اشاره کرد. رشتههای بلند و لایه لایه از مروارید، زنجیر و سنگهای قیمتی هم چنین کاربردی دارند.
آرت دکو امروزی شاید با دوران دهه 1920 و بعد از آن کمی متفاوت باشد، اما سبکی است که حالتی رویایی و خاطره انگیز دارد و در آن میتوان نقوش باستانی از جمله طراحیهای مصریان و آزتکها را به خوبی مشاهده کرد. آرت دکو ترکیبی از دو سبک همزمان، مدرن و نئو کلاسیسیسم است. در واقع یک سبک کاملا مستقل از هنر و جواهرات است. سبک آرت دکو همزمان چندین فرهنگ و عوامل تاریخی را در هم آمیخت، خاورمیانه و مصر باستان، یونانیها، رومیها و پروژههای جواهرت ساخته شده به این سبک در آن روزها جسورانه و بدیع شناخته میشدند. مانند هر گرایش جدید در هنر جواهرات، آرت دکو به جواهر فروشان فرصت داد تا قابها و مرزها را گسترش دهند و همچنین با استفاده از انگیزههای جدید جواهرات بسازند. اساسا، برخی از الگوهای انتزاعی، اغلب الگوهای هندسی، انگیزه شدند. موضوع الگوهای هندسی تحت تاثیر کوبیسم از اواسط دهه 1920 وارد دنیای جواهرت شد و چنین جواهراتی به یک تخصص در بین جواهرت نفیس و پیشرفته آن زمان تبدیل شد. علاوه بر مضامین غیر معمول، رنگهای روشن، متضاد و سنگهای بزرگ نیمه قیمتی به آن افزوده شد و مواد معدنی جزء اصلی جواهرات آرت دکو قرار گرفتند. جذابیت این سبک در سال 1939 در غرب به پایان رسید ولی سایر کشورها از جمله هندوستان به پایدار ماندن این سبک کمک کردند، در سال 1980 مجدد جواهرات با الهام از آرت دکو مورد توجه قرار گرفت. کارتیر از جمله برندهایی بوده است که همواره در فصلهای مختلف کالکشنهای متنوع با الهام از این سبک، جواهراتی طراحی و ساخته است.
جواهرات دوران آرت دکو از جالبترین و قابلتوجهترین مواردی بودند که تاکنون ساخته شدهاند. برخی از بزرگترین نامهای جواهرات ظریف مسئول طراحی آثار خارق العاده پوشیدنی از جنس هنر بودند. کارتیه و تیفانی و جواهر سازان نیویورکی گردنبند، دستبند طلا، گوشواره طلا، انگشترهایی چشمگیر را به سبک آرت دکو ساختند. جواهرات این شرکت ها نه تنها در ایجاد جواهرات جدید پیشگام بودند، بلکه نوآوریهای فنی را نیز برای این سبک توسعه دادند. آرت دکو کماکان جزء سبکهای محبوب و خاص دنیای طلا و جواهر محسوب میگردد.